Téma Skautského světa: Jak na bezpečný skauting

Náročné situace v posledních letech posílily význam péče o duševní zdraví a bezpečnost – v celé společnosti i ve skautingu. Podívejte se na přehled nástrojů a podpory, kterou v této oblasti máme nyní k dispozici. 

Každý druhý účastník našich kurzů se většinou v oddíle setkal s někým, kdo se sebepoškozuje," pronesla překvapeným účastníkům nedávného kurzu Základů krizové intervence pro skautské vedoucí jedna z jeho letorek. Jeden z účastníků, který učí na gymnáziu, potvrdil, že s kolegy často mluví o tom, že dnes ve třídách běžně mají jednoho až dva studenty s panickou atakou. Nevíme, nakolik jsou tyto počty vypovídající pro celou republiku i pro všechny skautské oddíly, přesto potvrzují, že s tématy duševního zdraví a psychické bezpečnosti se v posledních letech setkáváme stále častěji – i ve skautingu. Potvrdil to i velký zájem vedoucích o tento seminář. Vyhledali jej pravděpodobně proto, že se s křehkostí kluků a holek v oddílech setkávají stále častěji. 


Ilustrace: Jitka Rufferová

Možných souvislostí, kvůli kterým se to děje, je více. Dvouletá covidová pandemie a s ní spojená omezení, válka na Ukrajině, zhoršující se klima a s ní spojený pocit tzv. environmentálního žalu, genderová problematika, přemíra informací i dezinformací a jistě i další témata. To vše podpořené stálým tlakem na výkon či dokonalost a zhoršenou fyzickou kondicí. Není jednoduché se s tím vším popasovat a na lidskou psychiku obzvláště mladých lidí, kteří hledají sami sebe, je to velká zátěž. K tomu můžeme v rámci skautské výchovy přidat aktivitu, která se ať už záměrně či nezáměrně dotkne citlivého tématu a „požár je na střeše“. 

Zní to dost pesimisticky a bezvýchodně, ale není tomu tak. Junák – český skaut má už od roku 2015 pracovní skupinu Ochrany a bezpečí dětí, která se zabývá podporou vědomé práce se smysluplnými riziky při skautské činnosti. Nejen ona se tomuto tématu věnovala i v rámci naplňování Strategie Junáka – českého skauta do roku 2022. Výstupy této práce se můžete inspirovat a další podpora bude navazovat. Třeba i proto, že v roce 2021 na mezinárodní skautské konferenci WOSM pověřila národní organizace se vážně zabývat tématem Safe from Harm (V bezpečí před ublížením). 

Co je nového

Poslední roky tak přinesly řadu nových aktivit, projektů a podpůrných nástrojů v oblasti bezpečného skautingu, které nyní mohou využívat všichni členové organizace – od nejmladších až po ty nejstarší. Díky práci na Strategii 2022 vznikl Kodex jednání dospělých, který řada z vás našla přibalený k únorovým skautským časopisům. Téma se dostalo do vzdělávání a podpůrných metodik pro vedoucí oddílů, vznikla pravidla pro dospělé nováčky – metodicky bylo podchyceno i v metodice Dospělí vítáni a Dospělý nováček zakládá nový oddíl nebo byla posílena Skautská krizová linka. Otevřelo se také téma proškolování dospělých na velkých akcích (včetně servisáků), na kterých nabízíme také Uši pro duši (možnost vyslechnutí účastníka, který se necítí dobře od proškolených laiků či profesionálů). V minulém roce byla na řadě míst intenzivně vedena diskuze k tématu alkoholu na skautských akcích. 

Posilování odolnosti jako prevence

Posláním skautingu je podporovat rozvoj osobnosti mladých lidí a k jeho naplňování můžeme využít skvělý prostředek – dobrodružství. Tomu, jak na to, věnovala redakce časopisu Skauting v červnu 2017 celé číslo. V rámci témat bezpečí a podpory odolnosti, je pro nás důležité si připomenout, jak pracovat s tzv. komfortní zónou. Abychom dlouhodobě zvládali nástrahy, které nám život přináší, potřebujeme mít dostatečně velkou naši komfortní zónu. Tu můžeme u kluků a holek v oddílech rozšiřovat pomalu a postupně tím, že během schůzek, výprav či táborů zařazujeme aktivity, které jsou přiměřenou výzvou. Jedná se o zelenou tečku znázorněnou na obrázku. Díky ní se nám „vyboulila” a tedy rozšířila komfortní zóna. Ať už je to aktivita spojená s fyzickou námahou či rozvojem tzv. softskill kompetencí, umožňuje nám právě tato hra na adaptaci na větší zátěž, na kterou si zvykneme a příště už stejná situace bude v naší komfortní zóně. 

Buď připraven

Důležitým preventivním nástrojem je také vědomá práce s rizikem a s ním spojená příprava na případnou krizi. Dobrodružství a výzvy s sebou rizika přináší a to je dobře. Nechceme o ně přijít, jsou zcela logicky důležitá pro dostávání se za hranu naší komfortní zóny. Zároveň je důležité, aby se jednalo o riziko, které je zařazeno vědomě, které je řízené. Prevence a zvládání krizových situací je součástí skautského kompetenčního modelu a také všech úrovní skautského vzdělávání.

____________________________

Prevence a zvládání krizových situací je součástí skautského kompetenčního modelu a také všech úrovní skautského vzdělávání.
____________________________

Kodex jednání dospělých

Další prvkem prevence je chování a přístup dospělých, kteří s kluky a holkami v oddílech pracují. Ať už se jedná o skautské činovníky, pomocníky z řad rodičů či kamarády různých zapojených lidí. Oporou pro diskuzi nad tímto tématem nám nově může být Kodex jednání dospělých, který podpořil Valný sněm 2022. Přečíst si jej lze, spolu s doplňujícími komentáři či publikací k němu vydanou, na Skautské křižovatce. Může nás přivést k diskuzi nad otázkami, které v jednotkách běžně jen tak neotvíráme. 

  • Respektuješ názory mladších kluků a holek? 

  • Dokážeš přiznat chybu a omluvit se i před ostatními? 

  • Nezasahuješ členům a členkám příliš do jejich soukromí, třeba při táborové prohlídce stanů? 

  • Pokud se mi zdá, že jiný vedoucí zařazuje „divné“ programy, řekneš mu to? 

  • A jsi připraven zasáhnout, při zjištění škodlivého či nezákonného chování jiného dospělého (třeba když 17letým roverům podává alkohol)? 

Nejen tyto, ale i další otázky může Kodex přinášet. Neříká nám, jak se máme chovat. Upozorňuje na oblasti, o kterých bychom se v našich týmech měli bavit tak, aby bylo všem klukům a holkám v oddílech a na našich akcích dlouhodobě příjemně. 

Kodex jednání dospělých se zabývá psychickým a fyzickým bezpečím členů Junáka – českého skauta. Je rozdělen do pěti částí, a to se zaměřením na oblast jednání 

  • vůči skautům a skautkám

  • vůči sobě

  • vůči jiným dospělým v organizaci

  • vůči rodičům 

  • vůči organizaci 

Můžete si na oddílové radě vzít některý z bodů Kodexu a bavit se o tom, jak jej kdo chápe. Třeba vás to dovede ke zjištění, že chcete nějaké zavedené zvyklosti u vás změnit. Možnou konkrétní novinku, kterou třeba můžete u vás v oddíle zavést, popisuje rádkyně oddílu Anna Lorenzová: „Máme v oddíle dlouhodobě zavedený „tajm“. Jsme smíšený oddíl a jsme dost kontaktní s dětmi i děti mezi sebou – taková velká rodina. Proto když se někdo dostane do situace, která je mu nepříjemná, ať už fyzicky nebo psychicky, řekne „tajm“. Ten, kdo s ním v té situaci je, okamžitě přestane, ať už je to dospělý nebo dítě, a absolutně přes to nejede vlak. Často s dětmi blbneme, a je pro nás důležitá bezpečnost i psychická pohoda. Kdo dá tajm, nebude nikdy nedobrovolně hozen vedoucím do vody při koupačce.“


Ilustrace: Jitka Rufferová

Co dělat, když už se něco děje? 

I přes veškerou snahu občas nějaké problémy nastanou. Co můžeš v takové chvíli dělat? 

  1. krok – samostudium


Existuje mnoho odborných organizací, které vydávají zajímavé články a publikace. Dlouhodobě se vyplatí sledovat např. stránky Centra LOCIKA, Linky bezpečí, Nepanikař nebo Nevypusť duši. Využít můžeš i Skautské zpravodajství, kde najdeš spoustu článků k tématům např. prevence šikany, prevence sexuální zneužívání, příprava na rizikové situace na táborech, prevence vyhoření, alkohol na táboře?, jak reagovat na sebepoškozování atd. Podívat se také můžeš do skautských časopisů (tématům prevence a duševního zdraví se věnovalo například číslo časopisu Skauting z prosince 2022, nebo Kapitánská pošta z prosince 2022 či února 2023 (Dobrodružství a řízení rizika).


  1. krok – skautské i neskautské okolí 


V oddíle ani na středisku nejsi sám. Řešíš-li nějaký problém, nevíš si s něčím rady? Obrať se na svého oddílového vedoucího, výchovného zpravodaje, vedoucího střediska/přístavu, vem to jako téma na některou oddílovou či střediskovou radu. Bavit se společně o tom, co se v oddílech děje, společně navrhnout řešení a sdílet, jak se jej povedlo či nepovedlo naplnit. To jsou důležité věci. Stejně tak jako se bavit o tom, že se nám něco povedlo je, bavit se o tom, co se nám nepovedlo, aby se z toho ostatní mohli poučit. Využít také můžeš pomoc dalších odborníků v okolí – rodiče daného kluka či holky, školního psychologa, pracovníky pedagogicko psychologické poradny či OSPODu.

Pomoc ti také může Poradna pro skautské vedoucí (zpravodajstvi.skaut.cz/clanek/poradna-pro-skautske-vedouci). Ta řeší otázky zabývající se psychickým, fyzickým i sexuálním bezpečím, specifickými potřebami mladších členů, vedením oddílu, výchovou nebo programem pro různé věkové kategorie. Stačí napsat na adresu poradna@skaut.cz svůj dotaz, na který ti do sedmi dnů ti odpoví přímo z kanceláře Ústředí, nebo tě propojí s konkrétním odborníkem. Konzultace může proběhnout podle potřeby i telefonicky.


  1. krok – potřebuji pomoct okamžitě


V takovém případě se podívej na Skautské křižovatce na stránku Laická psychologická první pomoc v krizové situaci (bit.ly/Krizovatka_Laicka_psychologicka_prvni_pomoc). Ta shrnuje odkazy na různé situace a možná řešení, včetně návodů, jak na to. Využij případně odborné pomoci, kontakty jsou přehledně vypsané na webové stránce Nevypusť duši (nevypustdusi.cz/kde-hledat-pomoc/). Jedná se o různé odborné linky rozdělené i dle krajů. Díky tomu můžeš velmi rychle získat přesně tu pomoc, kterou potřebuješ, protože na druhé straně bude sedět odborník na tebou poptávanou problematiku. Můžeš využít i Skautskou krizovou linku na čísle 737 205 520. Na druhé straně uslyšíš skauty vyškolené na základní krizovou intervenci, kteří ti rádi pomohou či tě navedou, kam se obrátit. 

____________________

Téma bezpečí ve skautingu neznamená, že máme zapomenout na dobrodružství a výzvy. Dívá se na ně však předem kritickým okem, které hledá možná rizika a jejich smysl.
____________________


Na co nezapomenout?

Téma bezpečí ve skautingu rozhodně neznamená, že máme zapomenout na dobrodružství a výzvy. Dívá se na ně však předem kritickým okem, které hledá možná rizika a jejich smysl. Pokud budeme přesvědčeni, že je pro rozvoj kluků a holek některá aktivita důležitá, ošetřeme přiměřeně rizika a pojďme do ní. 

Je třeba, abychom se každý sám i společně ve svých oddílech, střediscích a kurzech podrobně seznámili s Kodexem jednání dospělých. Může vést k vaší vlastní sebereflexi, ale můžete díky diskuzi o tématech, která kodex otevírá, pomoci i někomu dalšímu. Po podrobném seznámení se s kodexem se můžete stát jeho ambasadorem a šířit myšlenky Kodexu mezi všechny dospělé v Junáku. Nezapomínejme však při tom všem ani sami na sebe, na sebepéči a vlastní hranice. Protože jen tak se nám podaří dělat skauting bezpečný opravdu pro všechny.


Další odkazy

Centrum LOCIKA - www.centrumlocika.cz
Linka bezpečí - www.linkabezpeci.cz
Nepanikař - nepanikar.eu
Nevypusť duši - nevypustdusi.cz

Kristýna Menclová – Tynus Článek vyšel v dubnovém čísle Skautského světa 04/2023.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Děti potřebují, aby jim někdo naslouchal (rozhovor s P. Wünschovou)

Během velkých akcí mizí okolní svět (rozhovor s J. Špatenkou - Špáťou)