Skautské závěti

Mnoho z nás již běžně reaguje na různé výzvy a přispívá na řadu projektů, včetně těch skautských. Možnost daru prostřednictvím závěti je však mezi formami pomoci celkem nová. A využívají ji i první skauti. Kde se v tom inspirovali a jaké možnosti podpořit ve své závěti skauting před námi jsou? 

„Můj zbylý majetek, nechť je investován do bezpečných dluhopisů. Takto vytvořený fond bude vynášet každoročně úrokový výnos, který nechť je ve formě cen rozdělován osobám, které v předešlém roce nejvíce přispěly k prospěchu lidstva.“  

Tato archaická citace uvádí snad nejznámější odkaz závětí na světě. Alfred Nobel po sobě zanechal fond ve výši 30 milionů švédských korun a přesné instrukce. Od roku 1901 jsou vyznamenány osobnosti v pěti oblastech lidské činnosti, a to za fyziku, chemii, fyziologii nebo lékařství, literaturu a přínos za mír. Později připojila k ohodnocení Švédská národní banka i cenu v oblasti ekonomie. Nobelova cena je prestižním titulem, ale také finanční odměnou, v současnosti přináší každému z laureátů 8 milionů švédských korun (zhruba 20 milionů v naší měně).


Alfred Nobel však zdaleka není jediným mecenášem vědy. Podporovat vědu, vzdělání, ale i kulturu nebo sport, je zejména v západním světě často nedílnou součástí života mnoha lidí, kteří stojí v čele úspěšných a prosperujících firem. Velké částky a gesta pomoci jsou atraktivní, mluví se o nich, a tak je filantropie často spojována s kulturou vyšších vrstev. Konec konců, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett a mnoho dalších úspěšných podnikatelů se zavázalo věnovat na dobročinné projekty až polovinu svého majetku. Tvoří však jen špičku ledovce, která je nejvíc vidět. Třeba právě Spojené státy nemají ideální systém sociální podpory, ale nahrazují ji mimořádnými výhodami a daňovými odpisy dárcům. Darovat závětí je zde proto dobře vnímáno i u dárců řekněme s běžnými příjmy.

Kultura dárcovství

V Rakousku věnuje podle průzkumu veřejného mínění dar závětí až 11 procent obyvatel, ve Velké Británii to je okolo šesti procent. U nás tuto možnost využívají jen dva lidé ze sta. Obdarovány přitom bývají běžně i tři organizace, které byly dárcům blízké a které podporovali již za života.

„Můžeme mluvit o kultuře dárcovství, která má v každé zemi trochu jinou historii a projev. Češi mají možná jinou mentalitu, nepotrpíme si na okázalá gesta. Nicméně i u nás mají charitativní projekty velkou šanci na úspěch. Češi jsou tiše soudržní. Dokazují to sbírky vypsané na pomoc po živelných katastrofách, kdy se Moravě zničené tornádem podařilo vybrat během několika týdnů přes jednu miliardu korun od dárců. Dobře vnímány jsou i lokální projekty, třeba ty, které podporují vzdělání dětí, pomoc seniorům, ochranu zvířat nebo přírody,” říká Pavla Plocková, tajemnice Skautské Nadace Jaroslava Foglara. 

________________

“V Rakousku věnuje dar závětí až 11 procent obyvatel, ve Velké Británii to je okolo šesti procent. U nás tuto možnost využívají jen dva lidé ze sta.”

________________ 

Hlavním současným tématem této nadace jsou právě lokální projekty k vybudování zázemí pro výchovu dětí a mládeže. Prostřednictvím portálu pro snadné dárcovství Darujme.cz pomáhá střediskům nebo jednotlivým oddílům oslovit skautskou veřejnost a navýšit prostředky, které poslouží jako základ výstavby nové klubovny nebo rekonstrukce té stávající. Odkaz závětí je však pro mnohé prozatím krokem do neznáma. O smrti se moc nemluví a téma uspořádání našeho odkazu, jeho vyrovnání a rozdělení, je velmi křehké a citlivé.

Na Čechy je spolehnutí

Přitom i v naší historii vyčnívají mnozí výrazní dárci. Mezi největší české mecenáše patřil Josef Hlávka. Založil nadaci, které odkázal svůj majetek. V tehdejší měně byly nadaci „Nadání“ určeny 4 655 282 korun a 20 haléřů. Zdá se to poměrně dost, ale pozor, v přepočtu na současné ceny dosahuje hodnota daru až ke dvěma miliardám! Přes peripetie, které přinesla druhá světová válka i pozdější komunistický režim, se nadaci podařilo zachovat a může i v současnosti finančně podporovat nadané studenty, vypisuje stipendia, uděluje ceny a provozuje vydavatelskou činnost.

Poměrně dobře známým příkladem ze současnosti, je relativně nedávná podpora odkazem závětí směrovaná pražské zoo. Hmatatelný výsledek tohoto odkazu zde můžete kdykoliv navštívit i vy. „Rákosův pavilon“ představuje 40 druhů exotických ptáků a nese jméno dárce. Pan Stanislav Rákos byl celoživotním milovníkem a mimořádným znalcem exotického ptactva. Patřil mezi naše přední chovatele. V jeho odkazu tedy doslova ožívá jeho životní práce i záliba.

„Tento nadšený chovatel exotického ptactva se krátce před smrtí rozhodl odkázat podstatnou část svého majetku Zoo Praha. Když jsme si povídali o tom, jak bychom nabyté prostředky mohli využít, zmínil jsem i jednu z našich úvah: vybudovat na místě stísněných voliér z počátku 30. let zbrusu nový pavilon určený zejména pro papoušky,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Pana Rákose tato idea nadchla do té míry, že mi ještě během naší schůzky položil otázku, jakou částku bychom pro tento účel asi potřebovali – a vzápětí nám ji poukázal.

Když závěť schází

Odkaz závětí není nutně spojený pouze s financemi. Můžeme poukázat na sbírky, které vznikaly dlouhá desetiletí. Bohužel ve vypjaté chvíli, kdy se rodina vypořádává s osobní ztrátou, nemusí dokázat unikátnost a nenahraditelnou cenu sbírky správně vyhodnotit. Nebo mnohdy ani netuší, jak cenné svědectví ukrývají svazky kronik, deníků a dalších memorábilií. Jakým zásadním svědectvím o stále živoucí skautské historii jsou odznaky, kroje a šátky.

________________

“Odkaz závětí je pro mnohé prozatím krokem do neznáma. O smrti se moc nemluví a téma uspořádání našeho odkazu, jeho vyrovnání a rozdělení, je velmi křehké a citlivé.”

________________ 

Skautské veřejnosti bude dobře známé i jméno další osobnosti. Václav Nosek – Windy patřil mezi největší znalce skautské historie a zejména pak díla Jaroslava Foglara. Za svého života nashromáždil mimořádnou sbírku písemností i předmětů. Spolupracoval s dalšími badateli a sběrateli, připravoval výstavy, publikoval, popularizoval skauting. Bohužel před dvěma lety náhle odešel. Zanechal za sebou životní dílo bez instrukcí, jak s ním naložit. Windyho odkaz ve sbírkách má pro skauting neocenitelnou hodnotu a je výpovědí, kterou nemůže nic nahradit. Jejich zachování pomohla jedině a pouze dobrá vůle rodiny, která si přála zachovat sbírku kompletní a souhlasila s jejím deponováním ve Skautském archivu.

Rozhodněte o svém odkazu 

„Dlouholetý skautský starosta a místostarosta a jeden z mých vzorů Jirka Navrátil mi často vypravoval, jak obráží skautské pohřby a vdovy mu na nich říkají: „Do poslední chvíle manžel na skauty myslel“. A on jim, s humorem sobě vlastním, v duchu odpovídal, že by bylo hezké, kdyby na ně dotyčný myslel i v poslední vůli.

Tak Pavel Trantina – Goblin přibližuje, kdo a co jej inspirovalo k sepsání závěti. V ní odkazuje značnou finanční částku Skautské nadaci Jaroslava Foglara, dále zmiňuje odkaz písemností, knih a dalších předmětů Skautskému Institutu. Věří, že tak bude o osobní odkaz dobře postaráno a poslouží dalším generacím. Rodina je o jeho rozhodnutí informována, respektuje jej a souhlasí s ním. Sepsat závěť neznamená předčasné loučení se světem. Naopak dává možnost utřídit si myšlenky i majetek a rozhodnout o budoucnosti v klidu a s rozmyslem.


Václav Nosek - Windy

Upravit poslední vůli můžete plně ve prospěch vlastní rodiny. Myslet však můžete i na některou organizaci či projekt. Cítíte-li sympatii nebo chcete někomu vrátit to dobré, co vykonal pro vás nebo někoho blízkého, můžete to dát najevo i závětí. 

„Mnozí z nás nemají možnost nebo ambice zanechat po sobě rozsáhlou pozůstalost a vlastní dílo, nebo vlastními prostředky plně podpořit velký projekt. Přesto každý z nás může zanechat za svým naplněným životem svoji stopu. Stopu, která nás přetrvá, bude naší připomínkou a více než symbolickým otiskem naší sympatie. Tuto stopu obtiskáváme energií, prací či finanční podporou za života, stejně jako případným rozhodnutím směřovat libovolnou část svého odkazu po našem odchodu třeba na podporu skautingu či jiných pro nás důležitých aktivit a projektů,” dodává Jana Jirasová, předsedkyně správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara. 

„Během uplynulých dvou ročníků Měsíce dobročinné závěti jsme proplatili notářský poplatek desítkám dárcům a dárkyním a dalším desítkám jsme poskytli konzultaci, jak na to. Máme z toho radost, protože v minulosti se o tématu nehovořilo vůbec. Nyní je situace jiná: lidé o závětích uvažují a nebojí se zeptat,“ říká Jan Gregor, zastupující Koalici pro snadné dárcovství – organizaci, která v těchto dnech přichází s iniciativou Měsíce dobročinné závěti. Neklade si za cíl strašit ani nutit. Důležité je přivést k zamyšlení nad uspořádáním svých věcí. Mít možnost ve chvíli, kdy je zdánlivě na vážná rozhodnutí čas, uvažovat, jaký odkaz zanechávám a jak si přeji, aby s ním bylo dále naloženo. Dobročinná závěť neomezuje rodinu, myslí především na ni. Ale dává také prostor rozhodnout, jakým způsobem podpořit organizaci, která má pro nás důležitý ideový přesah. Jedinečná možnost nechat za sebou otisk dobrých skutků a pomáhat dál. Například skautům a skautkám.

Skautská nadace Jaroslava Foglara se s vědomím, jakou hnací silou jsou dobré skutky a jak důležitý je odkaz, který po sobě zanecháváme, k této iniciativě přidává. Nabízí přitom zájemcům nejen bližší konzultaci a vhled do problematiky. V rámci grantového projektu podporuje jak dobročinné závěti ve prospěch nadace, tak i lokálního skautingu a zavazuje se uhradit notářský poplatek takto koncipované poslední vůle.

„Můžeme pomáhat a zanechat hmatatelný otisk i poté, co se náš osud naplní a uzavře. A tak podat ruku generacím našich následovníků. Cest vedoucích k tomuto cíli je mnoho a vědomé rozhodnutí o uspořádání svého odkazu je jednou z nich," dodává Jana Jirasová. 

 

Další zdroje

Web Skautský odkaz - skautskyodkaz.cz

Skautská nadace Jaroslava Foglara - skautskanadace.cz

Webová stránka Závěť pomáhá – Koalice za snadné dárcovství - zavetpomaha.cz


Kdo může darovat peníze či pozůstalost?

Darovat může snadno každý. I malý dar má smysl. Jakákoliv výše daru pomůže.

Darovat tímto způsobem není jen pro velmi majetné lidi, i malá finanční částka má pro organizaci velký význam. Velké množství malých darů má dokonce větší sílu než jeden mimořádný dar, který by nikdo nenásledoval.

Proč je výhodou sepsat závěť včas?

Rozhodujte o svých financích sami. Ještě za života si zvolíte, co se stane s vašimi penězi. Podpoříte tak, co máte rádi, ovlivníte přímo, co se stane s vaším celoživotním majetkem.

Je sepsání závěti složité?

Sepsání závěti není ani složité ani drahé. Se vším vám mohou pomoci ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara. V případě notářského sepsání závěti podporující skauting nabízí nadace proplacení notářského poplatku.


Pavla Plocková – Olaf, Magdaléna Černá
Autorky spolupracují se Skautskou nadací Jaroslava Foglara.

Článek vyšel v říjnovém čísle časopisu Skautský svět (10/2021).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Děti potřebují, aby jim někdo naslouchal (rozhovor s P. Wünschovou)

Během velkých akcí mizí okolní svět (rozhovor s J. Špatenkou - Špáťou)

Esej J. Pasze: Můj rok s odvahou